Anak Selalu Kena Demam Selesema, Jangan Biarkan Saja, Ayuh Mama Buat 5 Cara Ni!

Anak Selalu Kena Demam Selesema, Jangan Biarkan Saja, Ayuh Mama Buat 5 Cara Ni!

Anak Selalu Kena Demam Selesema, Jangan Biarkan Saja, Ayuh Mama Buat 5 Cara Ni!

Oleh Siti Ramlah – February 1, 2019

 

Baru saja bulan lepas anak demam dan selesema, bulan ni si kecil demam lagi. Kali ini lebih teruk lagi bila hingus mula bertukar warna kehijauan ditambah dengan batuk berkahak. Orang kata anak demam bila beralih bulan, tapi kalau setiap bulan anak demam dan selsema berpanjangan, macam mana pula? Rungsing dibuatnya.

Inilah sebahagian rungutan mama bila berhadapan dengan masalah anak demam. Ada mama yang merungut tetapi tak pula berusaha untuk memastikan anak sihat dan menjarakkan diri dengan masalah demam yang kerap. Demam sebenarnya boleh dielakkan kerap berlaku dengan beberapa cara. Ini mama kena tahu.

Makanan Imun Badan

Perkara paling mudah adalah dengan membekalkan anak dengan makanan sihat. Selitkan makanan yang membina daya imun badan untuk anak-anak setiap hari. Berikan makanan dengan kandungan protein seperti ikan yang mengandungi omega 3 yang tinggi untuk anak-anak.

* Salmon, tuna atau salmon antara ikan yang mengandungi omega 3 yang tinggi serta membantu kekebalan tubuh.

* Ambil sayur-sayuran dalam jumlah yang banyak setiap hari. Ubi merah, labu, tomato, lobak merah serta terung dan bawang antara sayur dengan sebatian kimia yang baik untuk tubuh.

* Begitu juga dengan rangkaian buah-buah beri seperti strawberi, bluberi serta elderberi yang mempunyai antioksidan yang tinggi serta mampu mengawal keradangan seperti demam, selsema dan sebagainya.

*Cendawan butang juga dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko selsema menjadi lebih teruk dan berpanjangan.

* Jangan lupa selitkan badam dalam minuman atau snek sihat anak kerana badam mengandungi vitamin E yang membantu meningkatkan sistem imun badan.

* Selain susu yang tinggi protein, kerap berikan anak yogurt rendah lemak kerana satu cawan setiap hari boleh mengurangkan risiko dijangkiti demam malah kandungan vitamin D yang tinggi juga mampu mengurangkan risiko demam selsema. Hebat!

* Jangan lupakan jumlah air kosong yang banyak buat anak kecil kita.

 

Sediakan anak makanan yang segar

Pastikan mama sediakan makanan yang segar buat anak kerana makanan segar masih mengandungi kandungan nutrisi yang tinggi.

Elakkan memasak sayur terlalu lama hingga hilang nutrisinya. Begitu juga dengan buah-buahan yang segar dan berkhasiat. Makanan segar mengandungi enzim dan nutrisi semulajadi yang membantu fungsi badan dan kesihatan secara keseluruhan. Penting ni!

 

Jaga kebersihan dengan cuci tangan selalu

Tangan adalah kunci kepada semua jenis penyakit kerana melalui tanganlah pelbagai

bakteria dan virus dijangkiti dengan mudah. Jika anak kecil anda suka menghisap jari

pastikan tangannya sentiasa dibasuh dengan kerap bagi mengelakkan sebarang

jangkitan. Bukan sahaja anak tetapi mama papa juga harus biasaya mencuci tangan

selalu sebelum mendekati anak.

Ambil suplemen Sambucol

Salah satu cara untuk mengelakkan anak daripada diserang demam selalu adalah dengan membekalkan mereka dengan suplemen bersesuaian dan terpilih. Produk Sambucol adalah produk yang disyorkan untuk diamalkan oleh ibu bapa. Kandungan elderberinya yang tinggi membantu meningkatkan kekebalan tubuh malah melegakan masalah selsema.

 

Pantau aktiviti anak

Selain makanan, suplemen dan pilih makanan yang berkualiti serta segar, mama kenalah sentiasa pantau pergerakan anak. Pastikan anak menjaga kebersihan diri baik di rumah atau juga di sekolah. Latih anak supaya sentiasa cuci tangan atau menutup mulut jika batuk dan bersin. Begitu juga ketika mereka berada di khalayak ramai, ajar anak peka dengan persekitaran sekeliling supaya tidak mudah dijangkiti virus.

Kita sama-sama amalkan cara hidup sihat dengan suami dan anak-anak, kita pun senang hati bila anak jarang demam!

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://sambucol.com.my/wp-content/uploads/2019/01/Screenshot-2019-01-11-at-5.25.32-PM.png);background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 650px;}